De 4 seizoentypen

Het ontstaan van de vier seizoenpaletten

Experts op het gebied van kleuren, zoals Johannes Itten en Alfred Munsell, hebben ons op weg geholpen om een duidelijke kleurindeling te verkrijgen.

Amerikaanse kleurenexperts van de Fashion Academy in CaliforniŽ hebben onderzocht waarom de ene kleur je nu wel staat en de andere kleur niet. Men kwam tot de ontdekking,  dat het pigment in de huid, ogen en haren bepalend is voor de kleurencombinaties. Op deze manier ontstonden dus de vier seizoenstypes.

Jouw kleuren zijn bepaald door je genen - de huidkleur die je bij je geboorte hebt gekregen verandert praktisch niet. Ze wordt misschien na de prille kinderjaren wat donkerder, en weer wat lichter bij het ouder worden, maar de kleuren die bij je uiterlijk passen veranderen niet - hooguit verandert de intensiteit met je eigen huidkleur mee.

De namen van de vier seizoenen zijn gekozen omdat de kleuren van de vier paletten zo goed overeenstemmen met de kleuren van de seizoenen in de natuur.

Lente

In de lente overheerst het (jonge) heldere groen van het nieuwe gras, de rode en gele voorjaarsbloemen en de pastelkleurige bloesems aan de bomen.

De kleuren van de lente zijn warm, zacht en helder. 

       

Zomer
I
n de zomer zijn alle kleuren wat wazig door de warmte. Denk aan het zand en alle    mogelijke aqua kleuren van de zee en de lucht.

De kleuren van de zomer zijn koel en gedempt

 

                 

Herfst
In de herfst is de natuur getooid in de kleuren rood/oranje/bruin, groen en geel.              
Denk aan de bladeren van de bomen of de oranjegele pompoenen.
De kleuren van de herfst hebben
diepe, warme aardetinten

           

Winter
In de winter als het vriest zijn alle kleuren zeer helder, dit geeft dan grote contrasten.  
Denk aan net gevallen sneeuw en een helderblauwe lucht.

De kleuren van de winter zijn koele en heldere kleuren